- Voormalig zakenbankier Luca Prosperi heeft zich op blockchaintechnologie gestort.
- Hij denkt dat zogenoemde gedecentraliseerde, autonome organisaties (DAO’s) de financiële wereld op z’n kop gaan zetten.
- Beleggers moeten DAO’s volgens Prosperi beschouwen als techstartups met een hoog risicoprofiel.
- Lees ook: Cryptoplatform shiba inu lanceert de Doggy DAO om eigenaren stemrecht te geven over cryptoprojecten
In de cryptowereld heerst een rotsvast geloof dat blockchaintechnologie veel industrieën zal ontwrichten, waaronder de bank- en beleggingswereld. De basis van cryptoplatforms is een digitaal logboek, waarbij het goedkeuren van transacties plaatsvindt via decentrale toetsing met behulp van een netwerk van computers. Er is daarbij geen overkoepelende toezichthouder.
Doordat de veiligheid en betrouwbaarheid van het netwerk als het ware is ingebouwd in de IT-infrastructuur, zijn geen externe partijen zoals bankiers of notarissen meer nodig, om te waarborgen dat transacties eerlijk verlopen.
Traditioneel hebben gecentraliseerde instellingen zoals bedrijven en banken de taak om het vertrouwen voor transacties te creëren. In de toekomst kunnen deze entiteiten te maken krijgen met toenemende concurrentie van protocollen – ofwel in afspraken tussen partijen die via computercode zijn vastgelegd – die op blockchains zijn gebouwd.
Dit principe wordt onder meer toegepast bij zogenoemde gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s).
DAO's bestaan uit een gemeenschap van deelnemers die een protocol op verschillende manieren ondersteunen, onder meer via bestuur en programmeeractiviteiten. Het gaat om organisaties met gemeenschappelijke doelen. Ze opereren echter niet als een klassieke bv, vereniging of coöperatie. De DAO werkt op basis van afspraken die zijn vastgelegd in automatisch uitgevoerde computercode.
Ze kunnen allerlei vormen aannemen, waaronder platformen die gedecentraliseerde financiering ondersteunen, NFT-marktplaatsen en metaverses.
Voordat hij betrokken raakte bij DAO's, werkte voormalig zakenbankier Luca Prosperi vijftien jaar in de traditionele financiële wereld, waarbij hij ruim drie jaar doorbracht bij zakenbank Morgan Stanley. Prosperi werkte ook bij enkele vermogensbeheerders, waarbij hij zich richtte op beleggen in banken.
Zijn interesse in DAO's werd gewekt door de mogelijkheden om de financiële wereld anders in te richten. Vandaag de dag is Prosperi nog steeds actief als financieel expert, maar op een geheel andere wijze dan in zijn tijd als zakenbankier.
Hij volgt het verstrekken van leningen bij MakerDAO, een leenprotocol gebouwd op cryptoplatform Ethereum. Prosperi heeft ook een financiële nieuwsbrief genaamd Dirt Roads.
De voormalige zakenbankier voelde zich aangetrokken tot MakerDAO, omdat hij dit platform zag als een efficiënte en transparante versie van een bank met lage kapitaalkosten en een zeer liquide balans.
MakerDAO leent kapitaal uit in de vorm van een stablecoin genaamd dai. Gebruikers die geld willen lenen in de vorm van dai, geven andere cryptomunten die ze bezitten in onderpand. Het protocol staat 18 onderpandopties toe, waaronder ethereum (ETH), wrapped bitcoin (WBTC), tether (USDT), en chainlink (LINK).
Bij MakerDAO varieert de verhouding tussen het onderpand en lening, afhankelijk van de cryptomunt die als onderpand dient. Maar de waarde van het onderpand moet altijd hoger zijn dan de lening zelf. Om een voorbeeld te geven in klassieke valuta: als je 100 euro leent, moet het onderpand een waarde van 150 euro hebben. Deze verhouding wordt verhoogd op basis van hoe risicovol de cryptomunt wordt geacht die als onderpand dient.
Kredietnemers betalen ook een variable "stabiliteitsvergoeding" aan het netwerk van MakerDAO. Die kan flink verschillen en is afhankelijk van stembesluiten van de leden van MakerDAO.
In het verleden varieerde de stabiliteitsvergoeding van 0,5 procent tot 16,5 procent. De vergoeding is vergelijkbaar met de rente die je aan banken betaalt voor leningen.
Prosperi zegt dat de waarde die wordt gegenereerd uit vergoedingen het ecosysteem van MakerDAO ondersteunt, omdat de opbrengst wordt gebruikt om deelnemers te betalen, reserves aan te houden of tokens terug te kopen. Dat laatste is vergelijkbaar met een model voor het terugkopen van aandelen.
Vandaag de dag gaat er in verschillende DAO's bij elkaar een transactievolume om van bijna 10 miljard dollar aan leningen en andere overeenkomsten. Er zijn meer dan 4.800 platforms, blijkt uit gegevens van DeepDao, een live value tracker.
"Hoogstwaarschijnlijk zul je in de komende tien jaar DAO's zien die meer geldvolume verwerken dan JPMorgan. Dus ik denk dat het er echt toe doet", zegt Prosperi.
Leners kunnen aangetrokken worden tot dergelijke platform, omdat ze kredietcontroles en inkomensverificaties kunnen overslaan, en in veel gevallen anoniem kunnen blijven.
"In sommige opzichten concurreert DeFi (gedecentraliseerde financiering) al met traditionele banken", zegt Grace Rachmany, een DAO-consultant en co-auteur van, "So you've got a DAO."
Telkens wanneer nieuwe technologieën hun intrede doen, maken zij wat inefficiënt is in de huidige systemen ongedaan, zegt ze.
Beleggen in DAO's: the good, the bad, the ugly
We zich inlaat met de wereld van de DAO's, moet wel stevig in z'n schoenen staan, aangezien transparantie een flink probleem kan zijn.
Bij sommige projecten is niet duidelijk wie de oprichters zijn en waar de deelnemers precies vandaan komen. En sommige DAO's kampen met ondoorzichtige juridische structuren.
En dan is er het gebrek aan toezicht en regulering van overheidsinstanties. Dit betekent dat als een DAO flopt, je simpelweg al je geld kwijt bent en op geen enkele manier juridisch verhaal kunt halen bij een toezichthouder.
De recente instorting van cryptoplatform Terra met een bijbehorende, achteraf gezien onbetrouwbare stablecoin, illustreert de problemen waar gebruikers tegenaan kunnen lopen. Dit heeft de reputatie van DeFi-projecten (gedecentraliseerde financiering) flink geschaad.
De vraag is dus: waarom zou je je als belegger inlaten met de ogenschijnlijk extreem risicovolle wereld van DeFI en DAO's? Ondanks de schandalen en kinderziektes denkt Prosperi dat er toch veel potentie zit in deze alternatieve vormen van financiële dienstverlening.
In de structuur van een DAO committeren de deelnemers zich aan een protocol dat in softwarecode is vastgelegd. Vervolgens kan er op geautomatiseerde wijze een groot volume aan transacties worden verwerkt. Dit geeft een groot efficiëntievoordeel ten opzichte van klassieke banken met oude businessmodellen, denkt Prosperi.
De arbeidskosten en operationele uitgaven van klassieke financiële instellingen zijn veel hoger vergeleken met structuren die worden gebruikt op DeFI-platforms, blijkt uit het Global Financial Stability Report van het Internationaal Monetair Fonds.
Datzelfde rapport noemt echter een reeks risico's van DeFi-platforms: zo is de kans groter dat er geld wordt geleend aan klanten met een matige kredietwaardigheid. Door de grote beweeglijkheid van cryptomunten is de kans ook groter dat een project instort als gevolg van onrust op de markt, waarbij bijvoorbeeld de waarde implodeert van cryptomunten die als onderpand dienen voor leningen.
Daarnaast spelen nog risico's zoals de kwetsbaarheid voor cyberaanvallen, witwassen van crimineel geld en onzekerheden over de juridische status van DAO's.
Deelnemen aan een DAO is bovendien iets anders dan beleggen in aandelen, aangezien de DAO zelf niet elk kwartaal verslag doet van de financiële gezondheid en er geen overheidsinstantie is die toezicht houdt.
Een participant van een DAO kan een token kopen dat het recht geeft om mee te stemmen bij beslissingen over aanpassing van het protocol. Als de token in waarde stijgt, levert dit rendement op. "Een belegging in een token die bestuursmacht geeft, is vergelijkbaar met een belegging in aandelen", aldus Prosperi.
Maar waar de waarde van aandelen uiteindelijk gebaseerd is op de som van toekomstige kasstromen van de achterliggende onderneming, is de waarde van een 'bestuurstoken' van een DAO simpelweg gebaseerd op vraag naar en aanbod van het token in de markt.
En tokens van DAO's kunnen net als andere cryptomunten flink in waarde schommelen. Zo is de token van MakerDAO vanaf een piekniveau van 1.322 dollar inmiddels met 78 procent gedaald in waarde.
De beste vergelijking van DAO's met klassieke beleggingen is volgens Prosperi dan ook een kleine techstartup in de vroege fase van de productontwikkeling.
Hierbij moeten beleggers drie dingen in de gaten houden, aldus Prosperi. In de waarde van 'bestuurstokens' van DAO's wordt vaak flink wat verwachtingswaarde over de toekomst verdisconteerd. Dit kan leiden tot sterke koersschommelingen.
Dan is er het operationele risico: de softwarecode waarop DAO's draaien kan bugs bevatten en gevoelig zijn voor aanvallen van hackers.
En tot slot is er de verhandelbaarheid van de tokens: zoals gezegd ben je als bezitter van DAO-tokens sterk afhankelijk van de balans tussen vraag en aanbod in de markt. Als er om wat voor reden dan ook weinig vraag is, kan het lastig zijn om tokens te verkopen zonder een forse waardedaling te incasseren.